Miód pszczeli



Łzy Boga Słońca

   Miód pszczeli od dawien dawna należy do najbardziej cenionych środków spożywczych. Już w epoce kamiennej, jak świadczą o tym rysunki naskalne, był poszukiwanym środkiem słodzącym. Najstarszy wizerunek zbieracza miodu liczy sobie prawie piętnaście tysięcy lat i został odkryty w 1919 roku w jaskini w pobliżu hiszpańskiego miasta Walencja. Podobne rysunki znaleziono w Afryce Południowej i Indiach. Od tysiącleci miód wchodzi w skład pożywienia ludzi z różnych części naszego globu.

Jak powstaje ?

   Surowcami koniecznymi do powstania miodu jest nektar roślinny lub spadź (roślinna lub zwierzęca). Są one zbierane przez pszczoły w okresie od kwietnia do sierpnia.

Z czego się składa ?

składniki miód cukier
węglowodany 75 - 80 % 99 %
białka 1 % -
związki organiczne, witaminy i inne 2 % -
woda 16 - 20 % -

Czy musi krystalizować ? (scukrzać się)

   Wysoka zawartość cukrów w miodzie (roztwór przesycony) sprawia, że wszystkie miody krajowe po pewnym czasie muszą się skrystalizować.

Kiedy jest płynny ?

   Krótko po miodobraniu (płynność naturalna)
   Po specjalnej termicznej obróbce w temperaturze do 40oC (płynność sztuczna). Podgrzewanie miodu powyżej 40oC sprawia, że jest on bardzo długo płynny, ale zniszczeniu ulegają wszystkie substancje biologicznie czynne decydujące o leczniczych właściwościach i miód upodabnia się wówczas do zwykłego cukru.

Pamiętaj

   Nie dodawaj miodu do gorącej herbaty lub gorącego mleka.
   Przechowuj miód w szczelnych naczyniach oraz w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach

Właściwości lecznicze i odżywcze.

   Medycyna coraz częściej potwierdza ludową, przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzę o leczniczych zastosowaniach miodu. Zrozumiałe, że nie w każdym przypadku miód pomoże, nie zastąpi operacji czy antybiotyków - ale spożywany latami regularnie może w ogóle wyeliminować konieczność interwencji medycznej.
   Pracownicy sanepidu badający żywność, nie znajdjuą w miodzie szkodliwych dla człowieka związków metali ciężkich. Zjadając miód możemy być spokojni, że nie podtruwamy się przy okazji zabójczymi metalami ciężkimi.
   Apiterapeuci zalecają spożywanie miodu każdemu, od niemowlaka po staruszka.

Do czego pomocny jest miód ?

    Dodawany do niemowlęcych mieszanek (po ok. 5g dziennie) uodparnia na infekcje i ułatwia wypróżnianie
   Karmiącym matkom pomaga przy trudnościach z pokarmem.
   Rekonwalescentom ułatwia powrót do dobrej formy, poprawia morfologię krwi, pobudzając wytwarzanie krwinek.
   W stanach wyczerpania stanowi naturalną odżywkę wzmacniającą.
   Sportowcom ułatwia szybkie uzyskanie energii, niezbędnej podczas treningu i zawodów.
    Gdy "bierze" nas przeziębienie, grypa czy infekcja dróg oddechowych skutecznie pomoże królewski napój, czyli mleko + miód + sok z cytrusów w odpowiadających choremu smakowo proporcjach.
   Każdy dorosły powinien zaczynać dzień od zjedzenia na czczo łyżki miodu - wspaniałej odżywki, która bezpośrednio wzmacnia serce (najlepiej miód rozpuścić wieczorem i wypić rano w pól szklanki letmiej wody). Pomaga także w nieżytach jelit, przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, oraz w niektórych chorobach skóry. Wspiera leczenie chorób wątroby i nerek
   Bywa zalecany przy leczeniu złamań i urazów (stosował go przy leczeniu ran sam Hipokrates ojciec medycyny)
   Miodem interesują się wytwórnie kosmetyków. Z jego dobrodziejstw dla urody mogą korzystać panie, przyrządzając mieszanki miodowo-owocowe, miodowo-twarożkowe czy miodowo-warzywne, wspaniałe naturalne maseczki na twarz i dekolt.

Jakie ilości spożywać ?

niemowlęta 7g dziennie ok. 1 łyżeczka
dzieci od 5 do 12 lat 15-40g dziennie ok. 2-6 łyżeczek
dorośli 70-100g dziennie ok. 10-13 łyżeczek

Jak spożywać ?

   1 - 2 łyżeczki miodu najlepiej wieczorem rozpuścić w pół szklanki letniej wody. Wypić rano na czczo - szczególnie dla dorosłych, smarować chleb miodem, rozpuścić 1 - 2 łyżeczki miodu w herbacie z cytryną lub w mleku - dla dzieci.
   Do herbaty z ziół dodać 1 - 2 łyżeczki miodu przy dolegliwościach na które działają zioła.
   Jeśli chcemy używać miodu do słodzenia, powinnśmy wybierać takie jego gatunki, które nie mają zbyt wyraźnego zapachu, a więc miód rzepakowy, koniczynowy czy akacjowy.

Miody odmianowe

poleca

"API - MAUR"

mgr inż. zootechnik specjalność pszczelnictwo
Maria Jaszczyk
Nowiny 1/1
77-400 Złotów
tel. +48 (67) 2652044

jaszczyk@kki.net.pl

powrót